Veertien jaar na de Zomerspelen in Peking keren de Olympische Spelen terug in China. Van vrijdag 4 februari tot en met zondag 20 februari vinden de Winterspelen plaats in en rondom de Chinese hoofdstad. Eurosport en de NOS pakken als rechtenhouders weer groots uit om verslag te doen van het evenement. SPORTNEXT gidst je door de Spelen met ons complete media-overzicht.
Ben je in het buitenland en wil je graag toegang tot Nederlandse televisiezenders en online streams om de Winterspelen te kijken? Dan is deze handleiding over Nederlandse TV kijken in het buitenland mogelijk handig.
Peking is de elfde stad in de historie van de Spelen die voor de tweede keer als organisator optreedt. Het is de eerste stad in de geschiedenis van het IOC die zowel de Zomerspelen (in 2008) als de Winterspelen toegewezen heeft gekregen. Vanwege het tijdsverschil van 7 uur tussen China en Nederland starten de meeste wedstrijden al ’s nachts en ’s ochtends vroeg.
Eurosport
Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport, haalde in 2015 voor maar liefst 1,3 miljard euro de uitzendrechten voor alle Olympische Spelen tussen 2018 en 2024 binnen. Eurosport verzekerde zich van de rechten op alle schermen: tv, pay-tv, online én mobiel in maar liefst 50 verschillende landen.
De sportliefhebber hoeft de komende weken dus niets van de Spelen te missen bij Eurosport. Elke seconde, elke sport, elke atleet is live en on-demand - op zowel Eurosport 1 als 2, en digitaal via discovery+ – te zien. Het schansspringen en de biatlonevenementen zijn in Nederland exclusief bij Eurosport te zien.
Dagelijks is tussen 07.30 en ongeveer 16.00 uur op Eurosport 1 het programma Medal Zone te zien, waarin wordt geschakeld tussen alle sporten medaillemomenten. Alle hoogtepunten uit Peking komen dan voorbij. Op Eurosport 2 zijn langere liveverslagen van diverse sporten te zien.
Na de liveverslagen volgt om 17.00 uur op Eurosport 1 het programma Beijing Today. Hierin blikken afwisselend Sander Kleikers, Koen Weijland en Tessa Veldhuis terug op alle hoogtepunten van de voorbije dag, met extra aandacht voor de Nederlandse atleten. De olympische prestaties worden van commentaar voorzien door internationale ervaringsdeskundigen, onder wie een aantal Nederlandse (oud-)topsporters: Herbert Cool (biatlon), Haya Leenaards (kunstschaatsen) en Ron Berteling (ijshockey).
Tot slot introduceert Eurosport in Nederland 'De Slotronde'. In dit programma worden alle randzaken van de olympische dag doorgenomen door Herbert Cool en een wisselend panel van sportliefhebbers. In 'De Slotronde' komen de verhalen aan bod die blijven hangen nadat de medailles zijn verdeeld.
Eurosport brengt tijdens de Spelen ook de ‘Cube’ studio weer terug. De Eurosport Cube wordt gemaakt in een interactieve mixed-reality-studio met behulp van augmented reality (AR). Zo kan de achtergrond waar de presentatoren voor staan worden aangepast, bijvoorbeeld naar een berggebied met sneeuw, zijn er digitale avatars van atleten gemaakt om de analyses nog meer tot leven te laten komen en kunnen sporters ogenschijnlijk fysiek in de studio naast de presentator staan.
NOS
In onder meer Nederland is Eurosport een samenwerking aangegaan met de publieke omroep. Dit houdt in dat de NOS een sub-licentieovereenkomst heeft voor de audiovisuele- en radiorechten voor diverse Olympische Spelen, waaronder de Winterspelen in Peking. De NOS focust zich voornamelijk op het schaatsen. De publieke omroep doet rechtstreeks verslag van alle schaats- en shorttrackwedstrijden. In het schaatsprogramma van de Winterspelen genaamd NOS OS Peking Live Schaatsen worden vanaf de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam de wedstrijden bekeken en geanalyseerd, onder leiding van presentator Henry Schut.
De Olympische Spelen in Peking zijn ruim twee weken lang tussen de vroege nacht (rond 02.00 / 03.00 uur) en circa half elf ‘s avonds te volgen op NPO 1. Bij elkaar zo’n 240 uur, waarvan 150 uur live.
Naast livesport brengt de NOS dagelijks ook één programma’s waarin de hoogtepunten van de dag op een rij worden gezet. In NOS Peking Live komen ruime samenvattingen van diverse sporten en andere belangrijke gebeurtenissen van die dag voorbij. Ook zijn er verhalen over de (Nederlandse) deelnemers, reportages en interviews van de NOS-verslaggevers ter plekke en andere vaste rubrieken. Het programma wordt iedere dag gepresenteerd door Herman van der Zandt.
Tot slot sluit Dione de Graaff elke dag af in de spiegeltent Salon Perdu bij de Jaap Eden IJsbaan met een dagelijkse talkshow waarin ze verschillende gasten ontvangt.
Eurosport
Zoals gezegd kun je alle actie van de Winterspelen online volgen via discovery+ Een abonnement voor discovery+ is nu tijdelijk het eerste jaar beschikbaar voor €29,99, ten opzichte van de normale prijs van €59,99.
Uiteraard staat op de site van Eurosport ook het laatste nieuws, resultaten en andere olympische informatie. En zijn er de Eurosport-app en discovery+-app, waarop je alles over de Winterspelen kunt volgen.
NOS
Het rechtenpakket van de NOS bestaat behalve de audiovisuele- en radio rechten uit de digitale rechten van de programmering die de NOS via het lineaire televisiekanaal uitzendt. De NOS kan dus niet alle sporten via livestreams aanbieden. Dat kan alleen Eurosport. Er zijn wel voor het eerst twee livestreams actief bij de NOS als dat sportief relevant is, bijvoorbeeld bij kansen op Nederlandse medailles bij twee sporten die tegelijkertijd zijn geprogrammeerd.
Voor de Olympische Spelen heeft de NOS een nieuwe olympische website ingericht. Op de site zijn er speciale olympische pagina’s. In deze omgeving is er live olympische wintersport, volg je het laatste nieuws en kijk je de hoogtepunten terug.
AD
Ook alle grote Nederlandse sportmedia doen verslag van de Winterspelen. Het AD is officieel mediapartner van NOC*NSF en brengt zowel on- als offline veel nieuws en achtergronden. Het succesvolle podcast-duo Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam komt vanaf 4 februari dagelijks met een podcast met onder meer voor- en nabeschouwingen, reacties en interviews. Verder kunnen wij op het moment van schrijven nog geen andere plannen vinden van het AD rondom de Spelen.
TeamNL
NOC*NSF doet logischerwijs ook verslag van de prestaties van TeamNL. Op https://teamnl.org/beijing2022 staat onder meer een overzicht van alle Nederlandse deelnemers (inclusief kort profiel) en het complete programma van de Spelen. Uiteraard is ook het laatste nieuws rond TeamNL en de atleten te lezen. Verder is de videoserie #RoadToBeijing via YouTube te bekijken. Door een account aan te maken kun je sporters, teams en coach naar keuze volgen en meldingen ontvangen zodra er nieuws over hem/haar te melden is.
IOC
Het Internationaal Olympisch Comité is de laatste jaren steeds actiever met de eigen media-afdeling. Het maakt heel veel eigen content, met name video’s, brengt uiteraard het laatste nieuws (met de mogelijkheid voor pushberichten bij belangrijke momenten van jouw favoriete sporters en teams) en doet aan gamification via een quiz en het samenstellen van jouw olympische ‘dream team’. Daarnaast is ook alle feitelijke informatie over de Winterspelen te vinden op de speciale site.
NPO Radio 1 is tijdens de Spelen dé plek voor de luisteraars van radio. RadiOlympia is dagelijks te horen met live-verslagen, updates en het laatste nieuws uit Peking. RadiOlympia heeft een live-programma bij het schaatsen en shorttrack en is dus iedere dag op wisselende tijdstippen op NPO Radio 1 te horen. Driemaal per dag is er een olympische update, waarin de kijker wordt bijgepraat over de prestaties van die dag: om 7.30, 12.30 en 17.30 uur.
De reguliere uitzending NOS Langs de Lijn En Omstreken (doordeweeks tussen 20.30 en 22.00 uur) en NOS Langs de Lijn (zaterdag 19.00-23.00 / zondag 22.00-23.00 uur, NPO Radio 1) start iedere dag met een olympisch forum waarin de olympische dag wordt besproken.
TeamNL
TeamNL heeft ook een eigen app, die dezelfde functies heeft als de site.
MY2022 App
De meest veelbesproken app in aanloop naar de Spelen. De officiële app van het organisatiecomité ligt onder vuur omdat er grote beveiligingslekken zijn gedetecteerd door een groep die onderzoek heeft gedaan. Alle atleten, officials en andere personen die aanwezig zullen zijn bij de Spelen is gevraagd de MY2022 app te downloaden en deze minimaal 14 dagen voor vertrek naar Peking te gebruiken. Dit in het kader van de voorzorgsmaatregelen aangaande corona. Gebruikers moeten onder meer informatie over hun gezondheid, vluchtgegevens, COVID-testen en vaccinatiestatus invoeren.
Olympics
De app biedt veelal dezelfde informatie als de site van het IOC. Er zijn mogelijkheden voor pushberichten bij belangrijk nieuws, er is een liveblog en veel ‘exclusieve’ videocontent. Het is by far de meest complete app over de Winterspelen.
Eurosport
Eurosport heeft ook een uitgebreide app, zodat je de Spelen live en on-demand kunt volgen op je smartphone of tablet. En via discovery+ kun je eveneens alle beelden van de Spelen bekijken.
NOS
Net als op de site heeft de NOS in de app speciale pagina’s voor de Spelen ingericht. In de NOS-app kunnen gebruikers zich abonneren op liveblogs en een alarm zetten op specifieke sport-livestreams die men wil zien. Je krijgt dan een seintje als de livestream begint.
Dit onderwerp behoeft enige uitleg. Wedstrijdbeelden mogen pas een uur na de wedstrijd op social media geplaatst en een wedstrijd is pas officieel afgelopen na de bloemenceremonie, volgens de afspraak tussen Discovery en de NOS. Voor de uitreiking van medailles geldt hetzelfde: live op tv, direct op de website of in de app, een uur later pas op social media. Op Instagram zijn er helemaal geen bewegende beelden te zien. Dit komt doordat de rechten per land verkocht zijn en je op Instagram niet kunt geoblocken.
Alle eerdergenoemde media in dit artikel zijn een must om te volgen op social media tijdens de Spelen. Daarnaast is er ook nog een aantal andere kanalen die je moet volgen.
Olympic Channel
Het YouTube-kanaal van het IOC is onmisbaar tijdens de Winterspelen. Herhalingen van wedstrijden, korte docu’s, een uitleg en vooruitblikken. Op het kanaal is voor iedereen wel iets te vinden.
Journalisten
Vanwege de zeer strenge coronamaatregelen in Peking hebben veel nieuwsmedia ervoor gekozen hun journalisten, presentatoren en analisten thuis te houden. Slechts een beperkt aantal verslaggevers is wel ter plaatse. Voor het laatste nieuws, leuke weetjes of een kijkje achter de schermen raden we aan in ieder geval deze sportjournalisten te volgen.
Thijs Zonneveld
Robbert de Rijk
Daan de Ridder
Rik Spekenbrink
Atleten
De Nederlandse deelnemers gebruiken verschillende social media-kanalen. In het overzicht hebben we ervoor gekozen alleen de Instagram-accounts te vermelden.
TeamNL Alpineskiën
Adriana Jelinkova
Maarten Meiners
TeamNL Bobsleeën
Ivo de Bruin (nvt)
Janko Franjic
Jelen Franjic
Karlien Sleper
Dennis Veenker
Stephan huis in ’t Veld (nvt)
TeamNL Kunstrijden
Lindsay van Zundert
TeamNL Schaatsen
Carlijn Achtereekte
Jorrit Bergsma
Marcel Bosker
Marijke Groenewoud
Sanne in ’t Hof
Antoinette de Jong
Michelle de Jong
Femke Kok
Sven Kramer
Thomas Krol
Jutta Leerdam
Kjeld Nuis
Hein Otterspeer
Patrick Roest
Merijn Scheperkamp
Irene Schouten
Kai Verbij
Ireen Wüst
Team NL Shorttrack
Dylan Hoogerwerf
Yara van Kerkhof
Sjinkie Knegt
Itzhak de Laat
Selma Poutsma
Sven Roes
Suzanne Schulting
Xandra Velzeboer
Rianne de Vries
Jens van ’t Wout
Team NL Skeleton
Kimberley Bos
TeamNL Snowboarden
Glenn de Blois
Michelle Dekker
Melissa Peperkamp
Niek van der Velden
Wil je meer weten over het Nederlandse medialandschap? Bekijk dan ons overzicht met de uitzendrechten per sport in Nederland.
Lees ook de column van Dönüs Coban. Zij vindt de Spelen een uitgelezen kans aan om de mensenrechtenschendingen in China aan te kaarten. Maar het IOC, sponsors en atleten houden zich uit angst voor represailles angstvallig stil.
Headerfoto: Yuangeng Zhang / Shutterstock.com