Het nieuwe jaar is net begonnen, maar we blikken nog één keer terug op 2018. Een bijzonder jaar voor SPORTNEXT, want onze site werd vernieuwd! Gelukkig weten jullie ons nog steeds goed te vinden en werden de artikelen ook dit jaar weer goed gelezen. We willen hier ook van de gelegenheid gebruikmaken om alle bloggers te bedanken, want zonder jullie zouden we niet bestaan. Dan nu: de 10 best gelezen blogs van 2018 op een rij.
Hoewel Nederland ontbrak, was er deze zomer nog steeds massaal aandacht voor het wereldkampioenschap voetbal. Vlak voor de start van het toernooi blikten we met de NOS vooruit. We maakten een soort spoorboekje en Koen Adriaanse, communicatieadviseur sport bij de NOS, praatte ons bij over nieuwe formats, innovatie en social media.
We begonnen 2018 meteen goed met de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. En gek genoeg trok een al gestopte topsporter daar op sportmarketinggebied de meeste aandacht. Usain Bolt en zijn sponsor Mumm wisten met een uitgekiende strategie meer aandacht te genereren op de Winterspelen dan de officiële sponsors van de Spelen. Knap staaltje guerrillamarketing.
ZIE OOK: Hoe Usain Bolt (en zijn sponsor) slim de aandacht opeisen bij de Winterspelen
Een van onze vaste bloggers kan niet ontbreken in het overzicht; Chris Woerts zorgde zoals altijd voor artikelen die de Nederlandse sportwereld scherp houden. Zijn blog over de financiering van de (top)sport in Nederland werd het best gelezen. De sport moet fundamenteel veranderen. Start een commerciële topsport B.V. los van NOC*NSF, is het devies van Woerts.
In maart deed Jaap Stalenburg al verslag van de naderende crisis in het schaatsen. Sponsors liepen massaal weg en er was een schaarste aan toppers met verhaal en uitstraling. Ook het imago van schaatsen als een wel erg Nederlandse sport met altijd gedoe hielp niet bij de zoektocht naar nieuwe sponsors. Dus toen Sven Kramer de noodklok luidde, was het tijd om te luisteren.
ZIE OOK: Als Sven Kramer spreekt, luister je
Voor SPORTNEXT reisde Sonny Sier af naar de Ziggo Dome om verslag te doen van de Korfbal Leaguefinale. Hij sprak met betrokkenen en proefde de sfeer in de concerttempel. Conclusie: de finaledag van de nationale korfbalcompetitie groeit al bijna uit z’n jasje in Ziggo Dome.
ZIE OOK: Korfbal Leaguefinale toe aan volgende stap; voetbalstadion behoort tot mogelijkheden
We kunnen gerust stellen dat 2018 het jaar van esports was. Het beleefde de doorbraak bij het grote publiek en in de sportwereld. Ajax geldt in de sport als één van de voorlopers en ook dit jaar deden de Amsterdammers van zich spreken. Zo ontwikkelde het onder meer een unieke propositie voor FIFA 19 in samenwerking met EA Sports.
ZIE OOK: Ajax en EA Sports ontwikkelen unieke propositie voor FIFA 19
Het kan natuurlijk niet ontbreken in deze lijst: de voorspelling van Gijsbregt Brouwer. Hij voorzag aan het begin van 2018 de volgende trends: 1) woman’s world 2) je eigen evenement 3) go vegan 4) minder social media 5) crazy crossovers. In zijn terugblik neemt Gijsbregt zijn trends onder de loep. Wat was een voltreffer en wat was een losse flodder?
ZIE OOK: De vijf sporttrends voor 2018
De Winterspelen in Zuid-Korea en het WK voetbal waren dé twee grote sportevenementen van 2018. Dat zagen we ook duidelijk terug in de bezoekcijfers. Dit overzicht met daarin alle informatie over hoe je de Spelen kon volgen, werd enorm goed gelezen. Het feit dat voor het eerst sinds mensenheugenis niet de NOS, maar Eurosport dé omroep was om alles rondom de Olympische Winterspelen te volgen, zal daar zeker aan hebben bijgedragen.
ZIE OOK: Hoe kijk en volg je de Olympische Winterspelen in Pyeongchang?
Het is nu wellicht lastig voor te stellen, maar ruim een half jaar geleden was er nog een grote crisis in het schaatsen. Jaap Stalenburg maakte aan het eind van het seizoen de balans op en onderzocht hoe het kwam dat er op gegeven moment nog maar één professionele schaatsploeg was. Een verhaal over schaatsers met verkeerd zelfbeeld en teleurgestelde sponsors, plus een bond in verwarring.
ZIE OOK: Alarmfase 1 in het schaatsen
Een 'vaste gast' in het overzicht. Dit jaar zelfs op nummer 1; het overzicht van de bestbetaalde sporters ter wereld. Elk jaar doet Forbes onderzoek naar de inkomsten van atleten. Dankzij het supergevecht met Conor McGregor voerde bokser Floyd Mayweather de lijst weer aan met het astronomische inkomen van 285 miljoen dollar.
ZIE OOK: 100 bestbetaalde sporters ter wereld; Mayweather herovert koppositie
Headerfoto: Muhammad suryanto / Shutterstock.com