Dit zijn de best gelezen blogs van 2020 op SPORTNEXT

Traditiegetrouw beginnen we het nieuwe jaar met een terugblik op het jaar dat achter ons ligt. En wat voor een jaar was het. Niemand die had kunnen bedenken dat de sportwereld een tijdlang volledig stil zou liggen. Op SPORTNEXT bleven we wél doorgaan en probeerden we jullie zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen van het coronavirus op de sport(marketing)wereld. Onze artikelen werden gelukkig ook dit jaar weer goed gelezen. We willen hier ook van de gelegenheid gebruikmaken om alle bloggers te bedanken voor hun waardevolle bijdrages. Dan nu: de 10 best gelezen blogs van 2020.

10. De sport en food trends voor 2020

Na tien jaar kwam er een eind aan de sporttrends voorspellingen van Gijsbregt Brouwer. Daarvoor in de plaats maakte hij voor 2020 een voorspelling waarin hij zijn twee grote liefdes combineerde: food en sport. Zo ontstonden vijf sport en food trends: echt lekker in het stadion, minderen, gezonde kantine, de platforms in actie en eatertainment. Een jaar na dato nog steeds relevant.

9. KNLTB wil groei padel doorzetten met nieuw platform Padelboeker

De coronacrisis had op veel sportorganisaties een negatieve impact, maar sommige sportbonden zagen juist een piek in het aantal beoefenaars. Zo ook de KNLTB. Zowel het aantal tennissers als padelspelers steeg deze zomer. Met name padel groeit in Nederland als kool. Met een zoek- en boekingsplatform, een nieuwe positionering en de fusie met de Nederlandse padelbond NPB bereidt de KNLTB zich voor op de toekomst.

8. Ajax creëert nieuw verdienmodel met livestreams op YouTube

In moeilijke tijden ontstaan ook nieuwe kansen. Zo experimenteerde Ajax in de voorbereiding op het nieuwe seizoen met het uitzenden van oefenwedstrijden op zowel de televisie als online. De wedstrijden van de Amsterdammers tegen Eintracht Frankfurt en Union Berlin waren in Nederland en Duitsland op tv te zien, terwijl de rest van de wereld de duels kon volgen via YouTube. Door de duels op deze manier aan te bieden, creëerden de Amsterdammers een nieuw verdienmodel.

7. Vijf redenen waarom evenementen in 2021 weer massaal terugkeren

Het jaar 2020 was voor de evenementenbranche misschien wel het zwaarste jaar ooit. Vrijwel geen festivals, geen topsportevenementen en -wedstrijden met publiek en ook de meeste culturele evenementen konden geen doorgang vinden. Veel bestaande evenementenconcepten zijn niet eenvoudig in lijn te brengen met de 1,5 meter regels en andere geldende maatregelen. Toch zou 2021 wel eens het jaar kunnen worden dat de branche haar veerkracht laat zien, zo schreef Hans Slender aan het eind van 2020. Zijn blog met een hoopvolle blik op 2021 werd gretig gedeeld en gelezen.

6. Elf veranderingen in sportmarketing en -sponsoring in het post coronatijdperk

Voor duiding en analyse in roerige tijden vroegen we Bob van Oosterhout zijn licht te laten schijnen op de ontwikkelingen in de sport(marketing)wereld. In het ‘elftal van éénentwintig’ zet Bob uiteen welke veranderingen er in het post coronatijdperk gaan plaatsvinden in de sport. Immer positief en altijd uitgaand van kansen. Ook een half jaar na publicatie nog altijd een must-read.

5. Deal FOX en Ziggo cruciaal voor Eredivisieclubs

Afgelopen zomer hielden Ziggo en FOX Sports de gemoederen in het voetbal bezig. De twee partijen onderhandelden wekenlang over een nieuwe distributieovereenkomst, maar daar kwamen ze in eerste (en tweede) instantie niet uit. Pas na vele gesprekken kwam er witte rook, waardoor de Eredivisiewedstrijden ook dit seizoen gewoon te zien zijn via Ziggo. Ruud van der Knaap legde in juli in een heldere analyse de stand van zaken uit en kwam met een oplossing voor de impasse: een Deltaplan II.

4. 100 bestbetaalde sporters ter wereld; Federer voert lijst aan

Een bekende in dit overzicht; het artikel waarin we de bestbetaalde sporters ter wereld op een rij zetten. In 2020 voerde Roger Federer voor het eerst in zijn carrière de lijst aan. De inmiddels 39-jarige Zwitser verdiende tussen 1 juni 2019 en 1 juni 2020 106,3 miljoen dollar (94,92 miljoen euro). Daarmee bleef de twintigvoudig Grand Slam-kampioen de door het coronavirus in de portemonnee getroffen Cristiano Ronaldo en Lionel Messi voor.

3. De sportevenementenkalender van 2020

Nog een artikel dat een ‘gidsfunctie’ heeft. Toen corona nog ver weg was, plaatsten we een overzicht van de belangrijkste sportevenementen in 2020. Van het EK voetbal tot de Dutch Grand Prix, en van de Olympische Spelen tot de start van de Vuelta in Nederland. We weten allemaal dat het anders liep en dat de kalender volledig op de schop ging. Hopelijk zal de sportkalender voor 2021 wél in stand blijven.

2. Tour de Tietema brengt met eigen wielerteam pad van amateur- naar profrenner in beeld

Tour de Tietema houdt niet alleen in de wielerwereld de gemoederen bezig, ook op SPORTNEXT zorgen Bas Tietema, Josse Wester en Devin van der Wiel voor de nodige opschudding. Hoewel het artikel pas op 1 december werd geplaatst, is het de op een na best gelezen blog van 2020. Het verhaal van Tour de Tietema is dan ook bijzonder; van verslag doen van de Tour de France op een originele manier tot het starten van een eigen wielerploeg. De moeite van het lezen meer dan waard.

1. Dit zijn de 30 rijkste voetbalclubs ter wereld in 2019

Al vroeg in het jaar publiceerden we een overzicht van de rijkste voetbalclubs ter wereld. Gedurende 2020 werd het stuk nog enorm vaak bezocht, waardoor het uitgroeide tot best gelezen artikel. Financiën en sport blijken, zeker in het coronajaar, een combinatie waar veel interesse voor is. Waar in het seizoen 2018/’19 de omzet van de 20 rijkste clubs in Europa is nog met 11% steeg naar €9,3 miljard, is onze verwachting dat de cijfers dit jaar een stuk minder positief zullen uitvallen. In januari publiceert Deloitte haar nieuwste rapport, waar we uiteraard weer uitgebreid verslag van gaan doen.

Headerfoto: Christian Bertrand / Shutterstock.com / Foto's in tekst: SetVexy en Shutterstock.com