Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Elk jaar bepaalt de overheid wat er wel en wat er niet valt binnen deze verzekering. In 2024 worden er twee belangrijke zaken toegevoegd die bij moeten gaan bijdragen aan een gezondere levensstijl.
Zo komt er voor senioren in 2024 speciale oefentherapie in het basispakket onder de noemer ‘valpreventie’. Senioren hebben een verhoogd risico op verwondingen na een valpartij en deze valpreventieve beweeginterventie moet het risico op vallen verminderen.
Ook gaat de overheid overgewicht en obesitas bij kinderen aanpakken. Het zogeheten Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma wordt opgenomen in het basispakket. Het kabinet hoopt hiermee overgewicht bij kinderen beter te bestrijden en te voorkomen.
De inhoud van de basisverzekering is voor iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Maar bij aanvullende verzekeringen bepalen zorgverzekeraars zelf de inhoud, voorwaarden en de premies.
Om sporten en een gezonde levensstijl aantrekkelijker te maken, bieden steeds meer zorgverzekeraars kortingen op premies of gezondheidsproducten voor verzekerden die regelmatig sporten. Ook krijg je bij sommige zorgverzekeraars toegang tot fitness-apps en -trackers om activiteiten bij te houden. Zo verschuiven zorgverzekeraars van een reactieve naar een proactieve aanpak van gezondheidszorg.
Steeds meer verzekeraars passen aanvullende pakketten aan om aan de specifieke behoeften van sporters te voldoen. Denk bijvoorbeeld aan snellere toegang tot fysiotherapie, gespecialiseerde behandelingen voor blessures en bijkomende partnerships met sportscholen en fitnesscentra.
De periode van zorgverzekering vergelijken komt er weer aan. De overweging is of een aanvullend pakket nodig is voor 2024. In 2024 blijft voor veel mensen fysiotherapie onderdeel van een aanvullende verzekering. Dat betekent dat deze zorg nog beïnvloedbaar is door concurrentie binnen de zorgverzekeraars, omdat zij de inhoud, premies en zorgcontracten zelf bepalen. Wanneer fysiotherapie en andere sportgerelateerde zorg onderdeel wordt van de basisverzekering kan er mogelijk een gecentraliseerd gezondheidsplan worden ontwikkeld. Maar, omdat we dit in 2024 nog niet zullen zien is het geduldig afwachten.
Naast zorgverzekeraars zien ook steeds meer werkgevers het belang van fitte werknemers. Zo worden er bij sommige bedrijven collectiviteitskortingen op aanvullende verzekeringen aangeboden. Werknemers krijgen hierbij een paar procent korting op hun aanvullende zorgverzekeringspremie.
Ook kunnen steeds meer werknemers (een deel van) hun sportabonnement declareren bij het bedrijf. Sommige bedrijven pakken helemaal uit: zij bieden zelfs een sportgelegenheid binnen het bedrijf.
Zorgverzekeraars en bedrijven zetten zich vaker in voor een gezonde levensstijl. Helaas valt fysiotherapie komend jaar niet in het basispakket. Maar één ding is zeker: we komen dichterbij een goede balans tussen sport en zorgverzekering. De bovenstaande initiatieven laten wel zien dat sport en zorgverzekering steeds meer verweven raken. De toekomst gaat laten zien hoe ver we komen.