De jaarlijkse 1 aprilgrappen zijn er in alle soorten en maten: flauw, origineel, overduidelijk als grap bedoeld of juist zó serieus dat mensen het geloven. De sportwereld heeft de internationale grappendag niet alleen aangegrepen om de lolbroek uit te hangen, maar ook om met behulp van humor een grotere, maatschappelijk relevante boodschap over te brengen. We zetten een aantal van deze succesvolle 1 aprilgrappen in de sport op een rij.
Noord-Brabant maakt zich klaar voor een innovatief project waarin robots ingezet worden om boswachters te ondersteunen bij het beschermen van de natuur. In samenwerking met de TU Eindhoven worden robots gebruikt om de recreatiedrukte in Brabantse natuurgebieden te spreiden en de kwetsbare natuur te ontlasten. Dit is extra van belang tijdens het broedseizoen.
Met de start van het wandelseizoen neemt de drukte in populaire natuurgebieden in Brabant toe. Dit heeft gevolgen voor zowel de natuur als de beleving van recreanten en inwoners. Om dit probleem aan te pakken, worden robots ingezet die wandelaars aanspreken op gedragsregels en hen helpen bij het volgen van de paden. Hierdoor blijft de natuur beter beschermd. Het innovatieve gebruik van robots is een belangrijke stap in het combineren van technologie met natuurbeheer.
Op 1 april, ruim een week na de lancering van het innovatieve idee, bleken de robots in de natuur een grap te zijn van Brabant Partners, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap. De campagne, die tot veel bereik en honderden reacties op sociale media leidde, was bedoeld om aandacht te trekken voor de lancering van WandelStarter: hét nieuwe platform voor de recreatieve wandelaar in Noord-Brabant en een slimme oplossing voor de (te) hoge recreatiedruk in natuurgebieden. In plaats van robots wijst dit digitale platform wandelaars de weg naar de mooiste, onbekende plekjes in Brabant, om zo de drukte te spreiden en de natuur te beschermen. WandelStarter biedt in één oogopslag 250 startpunten met parkeergelegenheid, duidelijke bewegwijzering en routes tot 10 km. Ideaal om eenvoudig en spontaan een wandeling in Brabant uit te stippelen!
Stichting Zevenheuvelenloop neemt maatregelen tegen deelnemers die tijdens de Stevensloop (dé stadsloop van Nijmegen, in de afstanden 5, 10 of 21,1 kilometer) hun afval weggooien op het parcours. Volgend jaar zullen er op strategische plekken langs het parcours rugbyers van NSRV Obelix staan om lopers te signaleren die afval achterlaten tijdens hun race.
Als de rugbyers – zo meldt het bericht – “ondubbelzinnig vaststellen dat een loper afval op de grond gooit tijdens deelname aan de Alfa Laval Stevensloop, wordt de hardloper getackeld en gediskwalificeerd.” De loper komt dan niet in de uitslag en moet op eigen gelegenheid, buiten het parcours om, terug naar het Nijmeegse centrum. Deelnemers krijgen in de week voor het evenement uitleg over de procedure ten aanzien van het vervuilen van het parcours.
Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: “Afgelopen editie van de Alfa Laval Stevensloop waren er lopers die hun afval weggooiden in de natuur en de stad. Wij vinden dat bizar en vinden dat we maatregelen moeten treffen tegen de lopers die zich niet aan de fatsoensnormen houden. Daarom zijn we blij met de samenwerking met NSRV Obelix. Ik verwacht dat de rugbyers langs de kant al afschrikwekkend werken. Als lopers dan alsnog afval durven weg te gooien, tackelen we dat probleem letterlijk ter plaatse.”
Een nieuwe sportieve mijlpaal voor Rotterdam: Sportbedrijf Rotterdam gaat een padelflat ontwikkelen op Sportcomplex Max Planckplaats. Het innovatieve gebouw is de eerste in zijn soort, telt drie verdiepingen en moet ruimte bieden aan circa zes padelbanen.
“De ruimte ligt tegenwoordig niet altijd meer voor het oprapen", aldus Joost Groen, Productspecialist Binnen- en Buitensport bij Sportbedrijf Rotterdam. "Ook niet wanneer het gaat om sporten en bewegen. Die ontwikkeling zien we ook al langer bij padel. Die sport is al jaren bezig aan een enorme opmars. Padelbanen zijn niet aan te slepen en verenigingen hanteren inmiddels wachtlijsten of zelfs complete ledenstops. Met de padelflat hebben we een antwoord op dat ruimtegebrek en maken we de sport weer toegankelijk voor iedereen.”
Haaks op de enorme populariteit van padel staat dat de sport ook vaak in een adem wordt genoemd met overlast. Volgens Groen hoeven bewoners zich geen zorgen te maken: “We zijn allesbehalve doof voor mogelijke bezwaren. In het ontwerp maken we gebruik van geluiddempende materialen zodat we geluidsoverlast voorkomen. En omdat we kiezen voor een grotendeels transparante constructie blijft ook het fijne uitzicht in de wijk behouden." Naast de zes padelbanen beschikt de padelflat straks ook over een dakterras met horecagelegenheid. Op de onderste verdieping is bovendien ook nog een grote ruimte beschikbaar waar andere sporten beoefend kunnen worden. Groen: “Ideaal voor bijvoorbeeld CrossFit of spinning. We zoeken alleen nog wel een ambitieuze sportondernemer die daar invulling aan wil geven. Andere toffe ideeën zijn natuurlijk ook welkom.”
Het ontwerp voor de padelflat komt uit de koker van 'Één-04-Architecten'. Sterker nog: geïnteresseerden die de ontwerpafbeelding van de padelflat vanaf de website van Sportbedrijf Rotterdam wilden opslaan op hun computer, kregen de bestandsnaam 'Max Pranckplaats' te zien. Daarmee wist de oplettende lezer genoeg. Een 1 aprilgrap dus, erkent ook Sportbedrijf Rotterdam zelf in de video die het op 1 april om 12.00 uur publiceerde, maar wél eentje met een serieuze achterliggende boodschap. Het sportbedrijf ziet dat sommige sportaanbieders ruimte te kort komen, terwijl er bij een aantal buitenlocaties of sportaccommodaties nog ruimte vrij is. Daarom deed Sportbedrijf Rotterdam in haar 1 april-video een oproep aan sportaanbieders en sportondernemers om mee te denken over een creatieve invulling van deze zogeheten reststroken, zodat zij nog meer Rotterdammers in beweging kunnen brengen.
Credits headerafbeelding: WandelStarter