In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.
De Formule 1 heeft een goed jaar achter de rug, zowel op als naast de baan. Alles bij elkaar opgeteld bereikte de Formule 1 in 2021 wereldwijd 1,55 miljard mensen, een stijging van 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Het gemiddelde aantal kijkers per race was 70,3 miljoen.
Van alle landen stegen de kijkcijfers het sterkst in Nederland. De Formule 1 trok het afgelopen jaar 81 procent meer Nederlandse tv-kijkers dan in 2020. De stijging is toe te schreven aan de successen van Max Verstappen en de terugkeer van de Dutch GP op de kalender. De race in Zandvoort was een groot succes met verspreid over drie dagen ruim 200.000 toeschouwers en bijna 3,5 miljoen tv-kijkers.
Naast Nederland namen ook de kijkcijfers in de Verenigde Staten (58%), Frankrijk (48%) en Italië (40%) flink toe.
De laatste Grand Prix van het seizoen in Abu Dhabi waar Verstappen zich tot wereldkampioen kroonde was wereldwijd de best bekeken race met 108,7 miljoen kijkers, een stijging van 28% ten opzichte van 2020.
Het totale aantal videoweergaven rond de Formule 1 steeg in 2021 met 50 procent naar 7 miljard.
Esther Vergeer speelt de hoofdrol in de nieuwe “wie is er niet groot mee geworden” campagne van Calvé. Daarmee is de jonge versie van Esther de zesde sporter die te zien is in de serie. Vergeer, 44-voudig grand slam winnaar en chef de mission van de Paralympische Spelen, wil via haar samenwerking met het pindakaasmerk een podium geven aan kinderen met een beperking. Het ontbreekt hen nog te veel aan motiverende rolmodellen. “Succesverhalen en zichtbaarheid kunnen ervoor zorgen dat alle kinderen groots durven dromen”, aldus Vergeer.
Recent onderzoek bevestigt dat succesverhalen veel kunnen doen om kinderen zich gezien te laten voelen én te motiveren: ruim de helft van de mensen met een beperking (53%) geeft aan dat ze te weinig mensen met een beperking terugzien op tv en in de media, en 56% geeft aan dat deze onderrepresentatie van sportieve rolmodellen invloed heeft op de eigen sportieve activiteiten. Vergeer, die een eigen stichting heeft opgericht om sport toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking, is de samenwerking met Calvé aangegaan om sporters met een beperking vaker te laten zien en meer aandacht te geven in de media. De campagne die nu op televisie te zien is, is dan ook het begin van een meerjarige samenwerking.
Thijs Sleddering, Marketing Director Food bij Calvé: “Zo’n vier jaar geleden realiseerden we ons dat de aandacht voor topsporters niet altijd evenredig verdeeld is: sommige sporters staan immers een stuk vaker in de spotlights dan anderen. Met Lieke Martens kozen we er toen voor, om niet opnieuw een usual suspect centraal te stellen, maar een sportheld wiens doorzettingsvermogen in onze ogen nog te weinig podium kreeg. Met de keuze voor Esther Vergeer trekken we die lijn door. Haar ongekende sportprestaties maken haar een rolmodel waar alle kinderen aan kunnen zien, dat niets in de weg hoeft te staan van hun grootste dromen.”
Hoewel Calvé vasthoudt aan haar vertrouwde campagneconcept, is het merk vandaag de dag wel bewuster bezig met haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Sleddering: “We hebben niet de illusie dat wij eigenhandig sporten met een beperking zullen normaliseren. Maar als pindakaasmerk dat bij miljoenen huishoudens op de eettafel staat, kunnen we er wel een steentje aan bijdragen. Dat is ook de reden dat Esther enthousiast reageerde toen we haar benaderden: ‘Ik wil het ongewone gewoon maken,’ zei ze. ‘En Calvé kan daar bij helpen.’”
Vivianne Miedema is onderdeel van een nieuwe campagne van adidas, waarin het merk aandacht vraagt voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Londen. De spits van Arsenal heeft een eigen roze standbeeld gekregen vlak bij de Tower Bridge in de Londense hoofdstad. Het beeld van Miedema staat naast standbeelden van zeven andere inspirerende vrouwen, allemaal bekend uit de sport- of cultuurwereld. Met het standbeeld wil sponsor adidas Miedema eren vanwege haar inzet voor gendergelijkheid in de sport.
adidas stelt in de campagne dat Londen meer standbeelden van dieren en mannen staan, dan van vrouwen. Het merk wil die ongelijkheid met deze actie zoveel mogelijk rechttrekken. De standbeelden zijn van 17 februari tot en met 27 februari te bewonderen op de centrale plek in Londen.
De Olympische en Paralympische medaillewinnaars van TeamNL worden na terugkeer in Nederland gehuldigd in het Holland Heineken (t)Huis. De olympische sporters worden gehuldigd op maandag 21 februari in Amsterdam, kort nadat de laatste sporters uit het vliegtuig stappen. Op maandag 14 maart is het de beurt aan de Paralympische medaillewinnaars om een eretegel uit handen van bijzondere gasten te ontvangen. Heineken moest voor de tweede Spelen op rij op zoek naar een alternatief voor de huldiging van de olympische sporters, nadat het bijna 30 jaar met succes het Holland Heineken House organiseerde.
"Het is heel gaaf om te zien dat familie, vrienden en fans hun helden op de voet volgen tijdens deze Olympische Spelen. Want dit zijn de wedstrijden waar onze topsporters al jaren naartoe leven en van dromen. Kijk naar de sensationele race van Ireen Wüst die voor de vijfde Spelen op rij goud veroverde en de prachtige gouden medaille van de shorttracksters op de relay. Dat laat niemand onbewogen. Ondanks dat het zo ver weg is volgen we de sporters nauwlettend. Het leeft!”, concludeert Els Dijkhuizen, marketing directeur van Heineken Nederland.
Ze vervolgt: “We huldigen de sporters inmiddels al 30 jaar in het Holland Heineken Huis en we zijn heel trots op deze traditie. Helaas is het - net als afgelopen jaar tijdens de Zomerspelen - ook nu door de Covid-restricties niet mogelijk om de sporters gelijk na het behalen van een medaille te huldigen in Beijing. In 2021 hebben we daarom voor het eerst het Holland Heineken (t)Huis georganiseerd op het Sportstrand in Den Haag. We wilden onze helden toch op een mooie manier eren en samenbrengen met familie en fans, zoals ze dat van ons gewend zijn. Dat is ons en de sporters heel goed bevallen, dus we zetten het dit jaar voort. Dit keer ontvangen we onze Olympische en Paralympische helden daarom in onze hoofdstad Amsterdam, kort nadat zij voet op Nederlandse bodem zetten.”
Lees in onze rubriek Sponsor Stories over het ontstaan en succes van het Holland Heineken House.
CUPRA Nederland is de komende drie jaar ‘Founding Partner’ van de KNLTB Padel. Met deze samenwerking ondersteunt CUPRA de tennisbond bij de verdere groei en professionalisering van de padelsport in Nederland. Bovendien geeft het merk hiermee een geheel eigen, nationale invulling aan het sponsorship dat CUPRA internationaal al jarenlang met de World Padel Tour heeft. Vanuit dit partnership wordt CUPRA ook naamgever van de officiële KNLTB Eredivisie Padel en van de KNLTB padelranking.
"CUPRA en padel passen goed bij elkaar en delen hetzelfde DNA", zegt Maarten Janssen, Managing Director CUPRA Nederland. “Bij zowel CUPRA als padel gaat het om passie, prestatie en emotie. Daarnaast zijn ze allebei vernieuwend, nationaal en internationaal groeiend in populariteit. De sportiviteit en dynamiek komt mooi samen in de slogan CUPRA x PADEL. PLAY ANOTHER WAY.”
Padel is één van de snelst groeiende sporten in Nederland. Nu al zijn er zo’n 75.000 actieve spelers en naar verwachting loopt dat aantal binnen drie jaar op tot 140.000 padellers. Inmiddels zijn er ruim 850 banen waar de racketsport kan worden beoefend en elke week komen er banen bij. In 2024 zijn dat er waarschijnlijk al zo’n 1.200.
Albert-Jan Smid, commercieel manager KNLTB: “Deze cijfers laten zien dat padel hard op weg is om zich in de top 5 van meest populaire sporten in Nederland te nestelen. In Spanje, het thuisland van CUPRA, is padel na voetbal inmiddels de nummer 2 sport van het land. Fantastisch dat CUPRA zich nu ook aan padel in Nederland verbindt en we samen deze nieuwe sport verder gaan uitbouwen.”
Rugby Nederland en Grolsch zijn een samenwerking aangegaan voor de komende vijf jaar. De gezamenlijke ambitie is om het Nederlands rugby in die periode nationaal en internationaal verder omhoog te stuwen. De samenwerking komt voort uit het mondiale partnership dat het moederbedrijf van Koninklijke Grolsch – Asahi Group Holding – heeft gesloten met de Rugby World Cup 2023 France.
“Sport verbindt. Net zoals samen een biertje drinken. Bovendien vertoont het merk Grolsch grote overeenkomsten met de waarden van rugby: respect, kameraadschap en discipline”, vertelt Ard Bossema, Director Marketing & Strategy bij Koninklijke Grolsch. “Maar ook duurzaamheid en verantwoord alcoholgebruik zijn belangrijke thema’s waarin we elkaar vinden. Juist op plekken zoals sportverenigingen is het belangrijk om 0.0% beschikbaar én zichtbaar te maken, hier gaan we samen dan ook flink op inzetten.”
Directeur Rugby Nederland, Andrew Meredith: “Rugby Nederland focust op verdere groei van onze topsport-prestaties. In Koninklijke Grolsch hebben wij een sportieve professionele partner gevonden om ons die noodzakelijke ‘rugby boost’ te geven. Ons streven is dat Rugby Nederland straks, in 2027, deelneemt aan de Rugby World Cup. Wij zoeken daarom ook andere professionele partners die zich willen verbinden met rugby en onze kernwaarden.”
Headerfoto: Heineken