In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste sportmarketingnieuws. Een verzameling nieuws, feiten en andere opvallende zaken die de wereld van sportmarketing weer in helder perspectief zetten.
EasyToys blijft hoofdsponsor van FC Emmen. De erotische webshop verlengt de samenwerking met twee jaar. Ter ere van de contractverlenging wordt er eenmalig in roze shirts gespeeld om geld op te halen voor Dance4Life.
EasyToys is sinds medio 2020 hoofdsponsor van FC Emmen. De samenwerking met de Drentse club heeft de webshop veel aandacht opgeleverd. “Onze naamsbekendheid is mede dankzij FC Emmen enorm gegroeid”, zegt CEO Eric Idema. “Daarvoor zijn we de club zeer erkentelijk. FC Emmen past bij ons, zoals wij bij FC Emmen passen. Met de verlenging van het sponsorschap willen we de club helpen om het ultieme doel te realiseren: de terugkeer naar de Eredivisie. Hopelijk lukt dat dit seizoen al!”
FC Emmen is vanzelfsprekend blij dat EasyToys langer aan de club verbonden blijft. “Met EasyToys nog twee seizoenen aan boord kunnen we onze sportieve ambities realiseren”, zegt commercieel directeur Ben Haverkort. “Ons partnership gaat bovendien verder dan die met de gemiddelde sponsor. Ook op maatschappelijk vlak versterken wij elkaar. Een mooi voorbeeld is de veiling van de speciale EasyToys-shirts voor het goede doel Dance4Life.”
Om de verlenging van het hoofdsponsorschap van EasyToys te vieren, speelt FC Emmen nog dit jaar eenmalig in roze shirts, de kleur van EasyToys. Na de wedstrijd worden de shirts via een online veiling aangeboden. De opbrengst komt volledig ten goede aan de stichting Dance4Life. Het goede doel kan met het geld nog meer jongeren bereiken met haar seksuele voorlichtingsprogramma, dat bijdraagt aan een veilig en plezierig seksleven van jongeren.
Na succesvolle series over onder meer de Formule 1 en NASCAR komt Netflix volgend jaar ook met een kijkje achter de schermen bij de Tour de France. Acht wielerteams, waaronder Jumbo-Visma, hebben toegezegd mee te werken. Met de serie willen Netflix, de ASO en de formaties onder meer een nieuw publiek bereiken dat normaal gesproken op een andere manier naar sport kijkt. Ook willen de partijen exclusieve content aanbieden om wielerfans aan te trekken en te behouden.
De productiekosten, voorlopig geraamd op acht miljoen euro, worden gedekt door Netflix. Ook heeft de streamingdienst toegezegd een licentievergoeding van een miljoen euro te betalen die wordt verdeeld onder verschillende aandeelhouders, waarbij de ASO en France Télévisions elk 250 duizend euro opstrijken. De acht teams zouden vervolgens de resterende 500 duizend euro delen, waardoor elk team 62 duizend euro zou ontvangen. De ploegen werken echter niet voor het geld mee, maar denken zo hun naamsbekendheid te vergroten.
Netflix maakt al een serie over wielerploeg Movistar, dat ook nu weer zal meewerken. Het streamingplatform heeft ook plannen om series te maken over de PGA Tour (golf) en tennis.
Het nieuwe Formule 1-seizoen begint komend weekend met de Grand Prix van Bahrein. Wereldkampioen Max Verstappen geldt wederom als één van de kanshebbers voor de wereldtitel. Al sinds zijn komst naar de Formule 1 is de Nederlander verbonden aan Red Bull Racing. Het is daarom niet verrassend dat Red Bull de meest bekende sponsor is van het F1-team van Verstappen. Maar ook de andere sponsors van de Limburger scoren hoog. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in samenwerking met Sponsorreport.
Voor wat betreft de bekendheid van de sponsoren, is Red Bull voor Nederland de meest bekende sponsor. Het energiedrankje wordt door liefst 74% van Nederland herkend als sponsor van het F1-team van Verstappen. Bijna de helft van de ondervraagden kent ook Jumbo als sponsor van de renstal. Ook andere sponsors van Verstappen scoren hoog. Honda is bekend bij 28%, Ziggo Sport bij 17% en CarNext bij 13%. Voormalige sponsors van Verstappen Exact en G Star Raw blijven achter bij zijn huidige sponsors.
Daan Vrijsen, Strateeg bij Abovo Maxlead, hierover: “Vanuit het onderzoek zien we dat Formule 1 voornamelijk geassocieerd wordt met prestatiegerichtheid, grensverleggend en innovatie. Tel daar het imago en de topprestaties van Verstappen bij op en je hebt voor bijvoorbeeld een sponsor als CarNext een topmiddel om een premium merkimago te bouwen en merkvoorkeur te realiseren.”
Uit het onderzoek dat Markteffect deed in samenwerking met Abovo Maxlead en Triple Double blijkt dat de populariteit rondom de autosport in de laatste vijf jaar met 27% is toegenomen. Het afgelopen Formule 1-seizoen is door zeven op de tien Nederlanders (70%) op enige manier gevolgd, waarvan 43% op structurele wijze en 26% incidenteel.
FC Barcelona heeft voor de komende vier jaar een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Met ingang van het seizoen 2022’23 prijkt Spotify op het shirt van de Catalanen. De streamingdienst wordt ook naamgever van het stadion van Barça, dat voortaan Spotify Camp Nou heet. Spotify sponsort zowel de mannen als vrouwen van Barcelona. Naar verluidt betaalt het Zweedse bedrijf zo’n 70 miljoen euro per jaar voor de sponsoring.
De Spaanse topclub moest op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor vanwege het afhaken van Rakuten. De Japanse e-commerce gigant was sinds 2017 de belangrijkste partner van Barcelona en betaalde zo’n 55 miljoen euro per jaar.
Barça kan het geld van Spotify goed gebruiken. De Catalanen kampen met een enorme financiële schuld van ruim een miljard. Door de wereldwijde bekendheid en aantrekkingskracht van de club is Spotify bereid om een megabedrag voor de sponsoring te betalen. De deal van Barcelona met Spotify behoort tot de meest lucratieve in het voetbal. Alleen Real Madrid ontvangt meer voor de shirtsponsoring. Hoofdsponsor Emirates maakt jaarlijks eveneens 70 miljoen euro over, maar is geen naamgever van het stadion.
De reclamebestedingen op televisie zijn in 2021 met 20 procent gegroeid naar 903 miljoen euro. Daarmee bereikte de bestedingen van adverteerders op tv een recordhoogte; nog nooit waren deze zo hoog als in het afgelopen jaar. Dit maakte Screenforce, de Nederlandse tv-marketingorganisatie, bekend in een persbericht.
De groeispurt van 20 procent hangt samen met de coronadip in de bestedingen van 2020. Ten opzichte van 2018 groeit de tv-markt met 9 procent.
Vanaf het tweede kwartaal van 2021 groeiden de bestedingen in hoog tempo. Volgens Screenforce waren grote sportevenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen medeverantwoordelijk voor de toename. “Factoren die een rol speelde bij de toegenomen vraag naar tv-reclamezendtijd zijn de nog altijd stevige concurrentie op de retailmarkt, de doorgroei van e-commerce, het herstel van de economie en het grote aanbod van grote sport events. De toegenomen vraag naar zendtijd heeft ook een opstuwend effect op de prijs gehad. Onder meer omdat adverteerders in tijden van schaarste eerder opteren voor de duurdere inkoopvormen.”
Bekijk het Screenforce TV Jaarrapport 2021.
Headerfoto: Christian Bertrand / Shutterstock.com