Sponsoring kom je overal tegen. In de sportwereld, in de cultuursector en bij bijzondere initiatieven, zoals goede doelen. Zowel op grote, als kleine schaal zijn goede voorbeelden te vinden. Maar je komt minstens net zoveel mislukte samenwerkingen tegen. Hoe kies je als organisatie nou de juiste ambassadeur voor jouw merk?
Dat de sponsorwereld is veranderd, moge duidelijk zijn. Het logo plakken ligt achter ons, het draait om een goed verhaal vertellen, maatschappelijk betrokken zijn en met creatieve en opvallende activaties je doelgroep op de juiste manier bereiken. En sportsponsoring lijkt daar het beste middel voor, want deze vorm van sponsoring is nog steeds veruit het populairst.
Wie besluit het domein sport te omarmen, heeft daarna ook nog de keuze uit enorm veel verschillende assets, van clubs tot bonden en van evenementen tot individuele atleten en alles daartussen. Een aantal partijen kan het zich veroorloven meerdere domeinen te sponsoren, maar de meeste zullen één domein moeten kiezen en binnen dat domein misschien zelfs een sub-domein omarmen. En regelmatig is dit ook de beste strategie.
Merel Walraven toonde in 2014 al aan dat er een aantal succesfactoren is bij geslaagde partnerships: de duur van het partnership, de fit en de mate van betrokkenheid van de doelgroep. Anno 2018 zou ik hier ook de hoeveelheid (positieve media)-aandacht als factor aan willen toevoegen. Het lijkt wel alsof een campagne niet meer geslaagd is als het niet viral is gegaan op social media, of als vakbladen er niet positief over hebben geschreven.
Een merk dat de criteria voor een succesvol partnership goed in acht heeft genomen, is Orangefit. Orangefit is een merk dat ernaar streeft om elke dag de meest gezonde plantaardige voeding te maken. Het bedrijf richt zich voornamelijk op mensen die zelf (veel) sporten, of in ieder geval een actieve levensstijl hebben. In Jeremy Reijnders heeft Orangefit de perfecte ambassadeur gevonden. Hij is 'CrossFit 2018 Fittest Man of the Netherlands' en hét uithangbord voor zogenaamde plant-based athletes.
Als we kijken naar eerdergenoemde criteria voor een succesvol partnership, dan laten we het eerste punt (duur partnership) buiten beschouwing, omdat de samenwerking pas vrij recent gestart is. Maar op de drie andere punten scoort Orangefit goed.
De fit ligt voor de hand: een bekende vegan atleet die samenwerkt met een bedrijf dat plantaardige voeding maakt. En ook met de betrokkenheid van de doelgroep zit het wel goed. Zoals gezegd richt Orangefit zich op mensen die bezig zijn met hun gezondheid en die uitsluitend plantaardige producten eten. De doelgroep kan zich dus goed identificeren met Reijnders.
Daarbovenop is Reijnders een (betrouwbare) influencer met een grote schare volgers op social media en dus een groot bereik. Video’s over zijn favoriete maaltijden, de beste plantaardige eiwitbronnen of zijn favoriete vegan restaurant zijn interessant voor de doelgroep van Orangefit en worden relatief goed bekeken.
Dit voorbeeld toont aan dat je ook als relatief kleine organisatie in staat bent impact te hebben als je maar goed nadenkt over met wie je samenwerkt, welke boodschap je wilt communiceren en wat de behoeften van je doelgroep zijn.