Afgelopen 31 juli zag maar liefst een record aantal van 17,4 miljoen mensen op tv het Engelse nationale vrouwenelftal met 2-1 winnen van Duitsland. Omdat dit de eerste keer is dat een Engels mannen- of vrouwenelftal het Europees Kampioenschap heeft gewonnen zal deze overwinning de boeken ingaan als een van de belangrijkste overwinningen in het Engelse voetbal. Maar welke gevolgen heeft dit nu voor de vrouwensport?
De winst van het Engelse vrouwenelftal op Duitsland in de EK-finale is misschien wel het begin van een nieuw tijdperk voor zowel het vrouwenvoetbal en de vrouwensport. Naast het recordaantal van 17,4 miljoen mensen die live naar de finale op de BBC keken, zagen nog eens 87,192 fans deze historische zege in het Wembley Stadion. Hiermee werd ook het bezoekersrecord verbroken voor zowel het mannen- als het vrouwentoernooi in een EK verbroken. Ruim 17,9 kijkers volgde ook de finale in Duitsland, en dat laat zien hoe belangrijk het is om de vrouwensport onder de aandacht te brengen.
De finale van de Engelse vrouwen tegen Duitsland is nu de meest bekeken vrouwenvoetbalwedstrijd. Hiermee is het record verbroken van de 11,9 toeschouwers die de halve finale tussen Engeland en de VS keken tijdens het Wereldkampioenschap voor vrouwen in 2019. Daarbij is de finale van het EK voor vrouwen het best bekeken programma van de BBC en stootte daarmee het Platium Jubileumfeest voor koningin Elizabeth van de troon dat slechts 13,4 miljoen kijkers trok.
Veel bedrijven en merken lieten al snel hun waardering blijken voor het Engelse vrouwenelftal na hun historische overwinning. Sterling Bank bijvoorbeeld maakte op het EK haar debuut als sportsponsor en heeft met haar ‘Our Time’-campagne ervoor gezorgd dat het vrouwenvoetbal in de spotlights kwam te staan. Zo organiseerde de bank gezinsvriendelijke activiteiten op de fanbijeenkomsten van de FA, ontwikkelde ze het allereerste Fantast Football-spel voor het EK voor vrouwen en plantten ze 50 bomen voor elk gescoord doelpunt. Daarnaast doneerden ze ook nog eens 28.000 Britse ponden aan Sports Aid en amateurteams het ontwikkelen van vrouwelijk voetbaltalent een boost te geven.
Ook toernooisponsor LinkedIn is nieuw op het gebied van sportmarketing. Ze hakten de knoop door toen ze een enorme stijging zagen in het aantal sportprofessionals die content deelden op het platform. LinkedIn heeft zich sinds de Internationale Vrouwendag in maart hard ingezet voor de rechten van vrouwen en vecht voor een rechtvaardiger beleid in de werksfeer.
Nike, die de shirtsponsor is van onder andere het Engelse vrouwenelftal, ontwierp vlaggen en shirts die de vrouwen konden dragen na het laatste fluitsignaal. Dit volgde Nike op met een voorpagina in het dagblad Metro, waar de namen van het volledige elftal werden bekendgemaakt. In de aanloop naar het EK behaalde Nike in het vierde kwartaal de hoogste omzet in vrouwenkleding.
Pepsi Max is de hoofdsponsor van het toernooi en haakte in op de overwinning door het refrein van het iconische Three Lions-voetballied te projecteren op de witte kliffen van Dover en in de geboortesteden van de spelers.
De Britse Royal Mail deelde een afbeelding van een bal, verpakt in bruin papier met als afzender ‘Thuis”, om zo te vieren dat de overwinningsbeker thuis is gekomen. Ook Heinz wilde niet in dit rijtje ontbreken en kwam met een reclametekst waarin het verwees naar de tijd die het bedrijf zelf nodig had om succesvol te zijn. De supermarktketen Sainsbury’s is dan geen sponsor, maar combineerde het nummer Sweet Caroline van Neal Diamond met een visuele woordspeling waarin afbeeldingen van een wortel, limoen en koolraap werden gecombineerd. Als laatste kwam Specsavers met een campagne waarin het lied “It’s coming home” van het Engelse mannenelftal werd bewerkt door het woord ‘actually’ erin te verwerken, om hun boodschap extra kracht bij te zetten.
Deze campagnes blijken echter wel effect te hebben. Marktonderzoeksbedrijf System1 onderzocht hoeveel emotionele reactie de reclames hadden op het publiek, en zowel de Weetabix-, Sainsbury’s en Specsavers-campagnes eindigden allemaal in de eerste 25% van de wereldwijde statische reclamespotjes.
Het EK voor vrouwen heeft dit jaar dan wel nieuwe fans en sponsoren aangetrokken, maar uit de toekomst moet blijken of ze het succes hiervan vast kunnen houden en de waarde van de vrouwensport kunnen verdrievoudigen tot 1 miljard pond in 2030. Volgens de FA, de Engelse voetbalassociatie, moet in 2024 maar liefst 75% van de meisjes toegang moeten hebben tot het voetbal, terwijl dat nu nog maar 63% is.
Voor veel sponsors is de overwinning van het Engelse vrouwenelftal en het recordaantal kijkers, zowel live als op tv, een goede aanleiding om op de langere termijn in vrouwensport te investeren. Zowel in Engeland als in de rest van de wereld.
Na het succesvolle EK van 2022 zijn de pijlen van veel landen nu gericht op het WK- vrouwen dat volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden. Zowel Nederland als Engeland zijn nog in de strijd om een kwalificatieplek te bemachtigen in het toernooi. Als je volgend jaar tijdens het WK-vrouwen van plan bent om door Australië en Nieuw-Zeeland te reizen en om eventueel een wedstrijd mee te pikken, dan moet je daarvoor zowel een visum Australië als het visum Nieuw-Zeeland aanvragen. Nederlandse reizigers kunnen voor Australië eenvoudig het eVisitor visum aanvragen dat bij toekenning 12 maanden geldig is. Met dit visum mag je tot drie opeenvolgende maanden in Australië verblijven. Het NZeTA, het visum voor Nieuw-Zeeland, is bij het moment van toekenning twee jaar geldig, waarmee je ook tot maximaal drie maanden in het land mag verblijven. Het voordeel van beide visa is dat je binnen de geldigheidstermijn een onbeperkt aantal reizen naar het land mag maken, zolang je je maar houdt aan de maximale verblijfsduur.
Foto: Pixabay